_Z__9175-93_Pano.tif

Responsabilitate faţă de mediu

Aportul nostru de durată la creşterea calităţii vieţii

Ecologici, recunoscuţi şi distinşi – la MEWA avem responsabilitate faţă de mediu

De peste 30 de ani, la MEWA se bucură de prioritate protecţia mediului şi menajarea resurselor. În ceea ce priveşte protecţia mediului, obiectivul nostru este de a fi mai bun decât legiuitorii o cer. Acest lucru este valabil atât în întreprinderile de producţie, cât şi în cazul produselor şi al serviciilor. Printre cele mai importante sarcini ale noastre se numără dezvoltarea continuă a tehnologiei de mediu. Nu degeaba am fost distinşi deja în 1997 ca prima întreprindere din branşa noastră cu certificatul internaţional de mediu, conform ISO 14001.Serviciile noastre înseamnă protecţia mediului pusă în practică. Prin principiul MEWA de management al textilelor orientat pe materiale refolosibile, noi evităm generarea deşeurilor şi economisim resurse valoroase. Chiar şi la transportul şi depozitarea produselor noastre noi folosim saci de rufe din material textil şi containere cu durată mare de viaţă.Noi garantăm relaţia noastră responsabilă cu natura prin procesele de producţie ecologice, recuperarea de căldură, valorificarea termică a materialelor reziduale, tratarea apelor reziduale, reciclarea materiilor prime şi nu în ultimul rând printr-un sistem în cascadă tehnic dezvoltat pentru folosirea raţională a apei proaspete. Astfel, la protecţia mediului noi suntem întotdeauna cu un pas în faţă, iar prin procesele noastre de producţie noi aducem o contribuţie importantă la protecţia mediului prin conservarea resurselor şi minimalizarea deşeurilor.


Protecţia mediului pusă în practică Principiul MEWA pentru materiale refolosibile

În funcţie de utilizare, cârpele noastre de curăţat pot fi spălate şi refolosite până la 50 de ori. „Alternativele” pentru cârpele de curăţat MEWA sunt hârtia sau cârpele textile. Totuşi, după o singură folosire ele ajung printre deşeuri.Este bine că există principiul MEWA pentru materiale refolosibile. Astfel, se poate împiedica formarea unei cantităţi mari de deşeuri.Chiar şi la transportul şi depozitarea cârpelor de curăţat şi a hainelor de lucru, noi ne orientăm spre produse refolosibile: Livrarea hainelor se face în saci de rufe din material textil.Pentru depozitarea mai sigură şi transportul mai sigur al cârpelor de curăţat, MEWA a dezvoltat containerele de siguranţă MEWA SaCon® cu durată mare de viaţă. Chiar şi prin asta noi ne aducem aportul la minimalizarea deşeurilor.


Refolosire ecologică Menajarea resurselor

Menajarea resurselor este o parte integrantă a sistemului MEWA pentru managementul mediului. Din acest motiv, noi am dezvoltat un sistem special pentru refolosirea apei de spălare şi clătire: tehnologia în cascadă. Aici, apa de spălat refolosibilă este filtrată în urma spălării principale şi a clătirii, apoi este tratată şi printr-un circuit cu mai multe trepte este refolosită în procesul de spălare.În comparaţie cu procesele clasice, asta reduce consumul de apă cu până la 50 de procente. Cantitatea minimalizată de ape reziduale uşurează sarcina instalaţiilor comunale de purificare şi menajează apele.Spălare cu protejarea mediuluiMEWA dezvoltă parţial detergenţi, pentru a contribui atât economic, cât şi ecologic la protecţia mediului. Mijloacele şi mijloacele auxiliare de spălare biodegradabile sunt adaptate prin sisteme speciale de dozare şi de comandă la gradul de murdărire a textilelor. Astfel, noi folosim doar atât detergent de cât este nevoie şi totuşi obţinem rezultate „curate”.În comparaţie cu procedeele de spălare tradiţionale, asta înseamnă o solicitarea mai mică a mediului cu până la 85 de procente.


Folosirea înţeleaptă a energiei Recuperarea căldurii

MEWA a implementat sisteme cu mai multe trepte pentru recuperarea căldurii, cu scopul de a reduce consumul de energie pe termen lung. Prin aşa-numitele recuperatoare de căldură, energia de la instalaţiile de spălare şi uscare poate fi folosită pentru încălzirea apei şi a spaţiilor uzinei.Totuşi, asta nu este totul: Noi generăm energie din murdărie. Prin valorificarea termică a materialelor de contaminare îndepărtate prin spălare – mai ales ulei uzat din cârpele de curăţat – la procesarea cârpelor de curăţat noi acoperim până la 80 de procente din necesarul de energie al liniilor de uscare şi spălare. Din motive de protecţia mediului, instalaţiile cu cazane de aburi necesare pentru asta sunt echipate cu camere de ardere de înaltă temperatură şi cu epuratoare de gaze de ardere. Aerul poluat este evacuat doar după o purificare temeinică. În urma acestor măsuri, MEWA economiseşte pe an aproximativ 7 milioane de litri de păcură.


Un grad de puritate de 99,8 procente Tratarea apei reziduale

În principiu, toate uzinele de spălare MEWA din Europa sunt echipate cu propriile instalaţii pentru tratarea apei reziduale. Astfel, în ceea ce priveşte protecţia apelor, responsabilitatea noastră trece mult dincolo de prevederile legale şi standardele obişnuite în această branşă.La procesul de pre-tratare chimică şi fizică a apei reziduale, murdăria şi substanţele dăunătoare sunt în cea mai mare parte separate de apă. În etapa de curăţare biologică, bacteriile descompun murdăria dizolvată. Astfel, în procesul de tratare a apei reziduale, la MEWA se atinge un grad de puritate de 99,8 procente.


Principiul MEWA pentru materiale refolosibile Protecţia mediului pusă în practică

În funcţie de utilizare, cârpele noastre de curăţat pot fi spălate şi refolosite până la 50 de ori. „Alternativele” pentru cârpele de curăţat MEWA sunt hârtia sau cârpele textile. Totuşi, după o singură folosire ele ajung printre deşeuri.

Este bine că există principiul MEWA pentru materiale refolosibile. Astfel, se poate împiedica formarea unei cantităţi mari de deşeuri.

Chiar şi la transportul şi depozitarea cârpelor de curăţat şi a hainelor de lucru, noi ne orientăm spre produse refolosibile: Livrarea hainelor se face în saci de rufe din material textil.

Pentru depozitarea mai sigură şi transportul mai sigur al cârpelor de curăţat, MEWA a dezvoltat containerele de siguranţă MEWA SaCon® cu durată mare de viaţă. Chiar şi prin asta noi ne aducem aportul la minimalizarea deşeurilor.

Menajarea resurselor Refolosire ecologică

Menajarea resurselor este o parte integrantă a sistemului MEWA pentru managementul mediului. Din acest motiv, noi am dezvoltat un sistem special pentru refolosirea apei de spălare şi clătire: tehnologia în cascadă. Aici, apa de spălat refolosibilă este filtrată în urma spălării principale şi a clătirii, apoi este tratată şi printr-un circuit cu mai multe trepte este refolosită în procesul de spălare.

 În comparaţie cu procesele clasice, asta reduce consumul de apă cu până la 50 de procente. Cantitatea minimalizată de ape reziduale uşurează sarcina instalaţiilor comunale de purificare şi menajează apele.

Spălare cu protejarea mediului

MEWA dezvoltă parţial detergenţi, pentru a contribui atât economic, cât şi ecologic la protecţia mediului. Mijloacele şi mijloacele auxiliare de spălare biodegradabile sunt adaptate prin sisteme speciale de dozare şi de comandă la gradul de murdărire a textilelor. Astfel, noi folosim doar atât detergent de cât este nevoie şi totuşi obţinem rezultate „curate”.

În comparaţie cu procedeele de spălare tradiţionale, asta înseamnă o solicitarea mai mică a mediului cu până la 85 de procente.

Recuperarea căldurii Folosirea înţeleaptă a energiei

MEWA a implementat sisteme cu mai multe trepte pentru recuperarea căldurii, cu scopul de a reduce consumul de energie pe termen lung. Prin aşa-numitele recuperatoare de căldură, energia de la instalaţiile de spălare şi uscare poate fi folosită pentru încălzirea apei şi a spaţiilor uzinei.

Totuşi, asta nu este totul: Noi generăm energie din murdărie. Prin valorificarea termică a materialelor de contaminare îndepărtate prin spălare – mai ales ulei uzat din cârpele de curăţat – la procesarea cârpelor de curăţat noi acoperim până la 80 de procente din necesarul de energie al liniilor de uscare şi spălare. Din motive de protecţia mediului, instalaţiile cu cazane de aburi necesare pentru asta sunt echipate cu camere de ardere de înaltă temperatură şi cu epuratoare de gaze de ardere. Aerul poluat este evacuat doar după o purificare temeinică. În urma acestor măsuri, MEWA economiseşte pe an aproximativ 7 milioane de litri de păcură.

Tratarea apei reziduale Un grad de puritate de 99,8 procente

În principiu, toate uzinele de spălare MEWA din Europa sunt echipate cu propriile instalaţii pentru tratarea apei reziduale. Astfel, în ceea ce priveşte protecţia apelor, responsabilitatea noastră trece mult dincolo de prevederile legale şi standardele obişnuite în această branşă.

La procesul de pre-tratare chimică şi fizică a apei reziduale, murdăria şi substanţele dăunătoare sunt în cea mai mare parte separate de apă. În etapa de curăţare biologică, bacteriile descompun murdăria dizolvată. Astfel, în procesul de tratare a apei reziduale, la MEWA se atinge un grad de puritate de 99,8 procente.

Reciclarea materiilor prime la MEWA Refolosire înţeleaptă

Toate cârpe de curăţat MEWA protejează mediul pe termen lung, deoarece ele sunt refolosibile de mai multe ori. Totuşi, asta nu este suficient la MEWA. Deja fabricarea cârpelor începe cu gândul la mediu: În propria ţesătorie MEWA din Immenhausen sunt produse anual peste 100 milioane de cârpe de curăţat. La acest proces rezultă o mare cantitate de scame din bumbac. Aparatele moderne le aspiră şi le colectează. Aruncarea scamelor ar fi o mare pagubă. Ele ar fi ideale, de exemplu, în industria automobilistică ca materiale de izolare. Astfel, în fiecare an sunt refolosite aproximativ 72 tone de scame.

Angajamentul faţă de mediu este arătat de către MEWA şi prin refolosirea firelor în producţia de cârpe de curăţat. La sortimentul de cârpe de curăţat MEWATEX® conţinutul de fire reciclate se ridică la aprox. 2.000 tone pe an – asta este 50 la sută din volumul total.

Asta nu este încă totul. MEWA are grijă chiar şi ca tuburile din carton ale mosoarelor de aţă să fie tratate ca produse refolosibile – astfel, mai împiedicăm în fiecare an încă o dată producerea de 21 tone de deşeuri. Şi ambalajul de folie al paleţilor pentru mosoare este refolosit ca ambalaj de transport pentru cârpe.