thumb_07_historie_mit-einem-Putz.jpg

Istoria MEWA

În urma unei idei foarte simple dar geniale, am ajuns liderii pieţei europene

O marcă arată prezentul - 2008-astăzi

Astăzi, aproape oriunde puteţi întâlni principiul nostru focusat pe materiale reutilizabile: Peste tot în Europa, peste un milion de angajaţi poartă haine de la MEWA. Cârpele noastre de curăţat, preşurile noastre, husele noastre de protecţie, articolele noastre de spălătorie şi mesele noastre de spălat cu perie sunt folosite în întreprinderi din 21 de ţări. Conceptul nostru sustenabil privind managementul textilelor se bucură de recunoaştere nu numai în rândul utilizatorilor, dar şi în rândul publicului: În anul 2013 MEWA a făcut parte din Top 3 la premierea de către Deutscher Nachhaltigkeitspreis în categoria „Cele mai sustenabile produse/servicii din Germania″.

Acţiunile noastre sustenabile sunt cele care determină şi astăzi dezvoltarea noastră continuă. Astfel, linia întreprinderii familiale este dusă mai departe, chiar dacă în 2014 proprietarii întreprinderii au fost înlocuiţi în consiliul de supraveghere şi în comitet. Astăzi, consiliul de administraţie este reprezentat de Bernhard Niklewitz, Michael Kümpfel, Ulrich Schmidt si Hans Peter Weidling, directorii celor domenii de afaceri, ei având experienţă de conducere şi de mai mulţi ani legătură strânsă cu MEWA. Ei conduc afacerile în spiritul întreprinderii familiale şi continuă cu succes strategia expansiunii susţinute: Uzinele din Immenhausen, Hameln şi Manching au fost dezvoltate, în Saarlouis şi în Weil im Schönbuch sunt înfiinţate noi întreprinderi. În 2015, în Remy şi la Praga se deschid noi locuri de transbordare, iar unul nou este planificat la Roma. Astfel, noi investim în viitor. Pe noi ne motivează, ne însufleţeşte şi ne impulsionează nu ceea ce va fi important mâine, ci ceea ce va fi important poimâine.

2000-2008 O întreprindere europeană

Cu noile produse, în noul mileniu au fost dezvoltate noi grupuri-ţintă. Printre altele, MEWA se concentrează puternic pe dezvoltarea hainelor de lucru foarte specializate şi aduce pe piaţă o generaţie nouă de haine de protecţie împotriva căldurii şi focului.

La îngrijirea hainelor angajaţilor din producţia şi comerţul de alimente, hainele de lucru sunt verificate în conformitate cu prevederile RABC privind igiena. Astfel, MEWA a introdus în Europa ca prima firmă de servicii în domeniul textilelor sistemul RABC şi lucrează conform Normei 14065. MEWA s-a hotărât să-şi arate prezenţa şi în alte state învecinate, nu numai în Belgia, Franţa şi Austria.

Deja în 1996 şi-au început activitatea filialele din Elveţia şi Cehia. În apropierea Mailand se construieşte o uzină, pentru a se putea administra firmele italiene direct din Italia. În Spania, grupul de întreprinderi înfiinţează MEWA Servicio Textil, S.L. În Franţa, în 2007 îşi începe activitatea o societate producătoare. În anul 2008, anul aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea firmei, pentru MEWA lucrează 4.115 de angajate şi angajaţi în 43 de locaţii din Germania, Belgia, Franţa, Spania, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

1990-2000 Creştere prin calitate

În 1991 lucrează pentru MEWA peste 3.000 de angajaţi în 21 de locaţii. În deceniul care a trecut, numărul clienţilor a crescut de la 35.000 la 82.000. În anii nouăzeci grupul de firme este restructurat şi divizat în patru zone de activitate.

Conducerea întreprinderii este preluată de Tilman Damm pentru marketing şi vânzări, Klaus Jürgen Gerdum pentru clienţi şi organizaţie, Rudolf Küttelwesch pentru tehnică şi producţie şi Bernhard Niklewitz pentru zona service întreprindere. Gabriele Gebauer şi Rolf Beisse formează consiliul de administraţie. Serviciul pentru clienţi este dezvoltat în continuare: În 1990 MEWA a început introducerea unui management cuprinzător al calităţii şi îşi defineşte ca scop al întreprinderii „Zero erori, pentru a nu exista nemulţumiri şi reclamaţii“.

În 1992 MEWA a fost primul furnizor în domeniul textilelor care a fost certificat conform Normei internaţionale de calitate DIN ISO 9001. Îmbunătăţirea de-a lungul deceniilor a tehnologiei de mediu a fost certificată oficial în 1997. MEWA a fost certificată ca prima firmă din branşă conform ISO 14001. De asemenea, conducerea a decis extinderea portofoliului întreprinderii. Prin zona de afaceri „Comerţ tehnic MEWA“, începând de la mijlocul anilor nouăzeci întreprinderea oferă clienţilor săi un sortiment complet de articole de catalog pentru protecţia muncii şi necesităţi tehnice.


1978-1990 Protecţia mediului înaintea expansiunii

În 1980, împreună cu mătuşa fondatorului de firmă Hermann Gebauer, Gabriele Gebauer şi soţul ei porneşte la MEWA a treia generaţie. La începutul anilor optzeci ei definesc o nouă direcţie de gândire: Noi dorim să fim cei mai buni pentru clienţii noştri Deşi la întreprindere s-a dat dovadă de acelaşi angajament şi aceeaşi gândire concentrată pe servicii, tehnicienii şi inginerii MEWA s-au dedicat protecţiei mediului. Noua directoare MEWA deja din start avea următoarea deviză: Protecţia mediului înaintea expansiunii.

Deja la mijlocul anilor şaptezeci MEWA a instalat propria sa instalaţie de tratare a apelor reziduale. Ea indica direcţia dezvoltării tehnice.

Foarte mândri erau inginerii MEWA pe sistemul sofisticat pentru economisirea energiei. Pe lângă valorificarea energetică a uleiului de reciclare obţinut în urma procesului de curăţare a apelor reziduale, în 1980 s-au folosit pentru prima dată schimbătoarele de căldură şi centralele electrice de termoficare.

Odată cu conceperea unui nou sistem de vânzări, poziţia pe piaţa din Germania, Austria, Belgia şi Franţa a fost întărită.

1960-1978 Haine de lucru în serviciul complet.

Cu produse şi tehnologii moderne şi primele locaţii pe teritorii străine din Europa, în anii şaizeci MEWA şi-a adjudecat noi pieţe. Deja din 1961 în fruntea întreprinderii este Käthe Draub, văduva fiului lui Hermann Gebauer, care a decedat în al doilea război mondial. În 1965 ea a mutat centrul administrativ al grupului de întreprinderi la Wiesbaden. S-a modificat nu numai sediul firmei, dar în 1968 a fost lărgită şi paleta de oferte.

Haine de lucru în serviciile pentru textile. Noua idee de afaceri a venit bine clienţilor.

Haine de lucru închiriate în pachetul de servicii – asta nu s-a mai făcut în Germania. Cererea a fost enormă. La sfârşitul anului 1969 MEWA îmbrăca peste 10.000 de persoane. Deşi, de exemplu, spălătoria din Hameln a funcţionat la început în trei schimburi, abia se putea face faţă comenzilor.

A început procesarea industrială a textilelor într-un stil mare: Spălătoriile pentru hainele de lucru dispuneau de maşini de spălat şi de centrifugat, uscătoare şi finisoare-tunel şi astfel se putea asigura îngrijirea personalizată. Puţini ani mai târziu, liniile de spălare moderne, presele şi uscătoarele din spălătoriile de cârpe de curăţat înlocuiau instalaţiile vechi cu contracurent şi centrifugele. De asemenea, a fost introdusă prelucrarea electronică de date şi sistemul de administrare a clienţilor.

În 1974 MEWA a avut curajul să se îndrepte către străinătate şi a deschis o locaţie în Belgia. În 1975 MEWA a preluat grupul austriac Habsburg-Excelsior. În 1978 activitatea de afaceri a fost extinsă către Franţa.

1945-1960 Reconstrucţia după cel de-al doilea război mondial

După cel de-al doilea război mondial, Hermann Gebauer din Nürnberg a început reconstruirea întreprinderii. Filialele din Nürnberg, München, Neu-Isenburg, Mönchengladbach, Stuttgart şi Hamburg distruse în mare parte în război au fost repuse din nou în funcţiune şi şi-au început activitatea.

Toţi clienţii de bază precum Reichsbahn, care acum se numea Bundesbahn, cât şi uzina Volkswagen au revenit. Dar chiar şi clienţi noi precum editurile ziarelor păreau interesaţi de sistemul de înlocuire MEWA.

În 1953, de ziua anului nou a murit directorul de fabrică în vârstă de 75 de ani. După moartea sa, nevasta sa Charlotte a preluat conducerea la MEWA.

În anul de jubileu 1958 MEWA avea din nou 400 de angajaţi. În acest an, au fost spălate 70 milioane de cârpe de curăţat şi s-a atins o cifră de afaceri de 8,45 milioane de Mărci. În acest timp, cârpele erau ţesute în ţesătoria MEWA din locaţia Hameln.

1908-1945 Ţesem, spălăm şi înlocuim

În 1908, întreprinzătorul Hermann Gebauer a înfiinţat cu 20 de angajaţi firma „Mechanische Weberei Altstadt GmbH“ în Ostritz-Altstadt bei Görlitz, Saxonia. Fondatorul firmei oferea un serviciu cu totul nou: MEWA producea cârpe de curăţat pentru curăţarea maşinilor şi instalaţiilor. Conceptul de servicii al firmei nou înfiinţate suna aşa: „ţesem textile, apoi le spălăm şi după uzare le înlocuim“.

Pentru spălarea cârpelor de curăţat, fondatorul firmei a găsit repede spălătorii dornice să coopereze, cu care el s-a asociat. Mai târziu, adică în anii douăzeci şi treizeci au urmat propriile spălătorii.

Încă de la începutul secolului XX, a crescut cerinţa pentru materialele de curăţat. Uleiurile, unsorile şi vopselele au îngreunat viaţa muncitorilor din fabricile producătoare de maşini şi uzinele producătoare de fier şi oţel. De foarte multe ori, maşinile erau curăţate în exclusivitate cu cârpe de curăţat vechi sau deşeuri de lână. După folosire, zdrenţele din care picura uleiul erau aruncate în cazane de încălzire. Asta era o soluţie care nu numai că nu se potrivea deloc cu obiectivele industriale, dar era şi costisitoare în timp. Astfel, ideea a fost pusă repede în aplicare.

Deja în anul înfiinţării, Hermann Gebauer a putut să treacă în registrul de comenzi numele primului său client important: Königlich Sächsische Staatseisenbahn, cea mai importantă întreprindere din Saxonia. Deja în 1909 clădirile întreprinderii trebuiau lărgite. La începutul anilor douăzeci, în registrul de comenzi al MEWA se putea afla „Cine este cine” în economia germană. Pe lângă Reichsbahn, pe cârpele de curăţat MEWA stau nume precum Siemens, AEG, Bayer, Henschel sau Leuna-Werke.

Până la începutul celui de-al doilea război mondial, în Germania şi în Austria existau deja 14 întreprinderi MEWA. Pe teritoriul Reich-ului, 1200 de angajaţi furnizau cârpe de curăţat maşini celor 18.000 de întreprinderi industriale şi manufacturiere.